Ožu 222011
 
loto7-39_thumb

U uvodnom postu sam rekao kako ću ovdje malo po malo prebacivati obnovljeni sadržaj sa starog bloga  (http://excelancije.bloger.hr/). kako je sadržaja dosta to neće ići prebrzo. Prva stvar koju tamo brišem  i prebacujem ovdje je ovaj mali dashboard koji prikazuje statistike izvlačenja loto 7/39 brojeva od 1991. pa do danas.

Statistika prati dva parametra, a to su – frekvencija izvlačenja svakog broja i vrijeme proteklo od zadnjeg izvlačenja. Dashboard je jednostavan i mislim da nije problem shvatiti kako ga koristiti. Nastojao sam da dizajn bude što jednostavniji, pregledniji i razumljiviji.

loto7-39

Datoteka sadrži dva skrivena radna lista (podaci i kalkulacije), u kojima se nalaze podaci o izvlačenju brojeva lota u sirovom obliku i logika i formule koji kreiraju ovo što je prikazano na gornjoj slici. Da bi se dodavali podaci budućih izvlačenja brojeva lota potrebno je omogućiti makroe, jer se u pozadini nalazi makro koji otkriva radni list za upis podataka, a nakon toga ga skriva i vrši sortiranje podataka. Prikazi na desnoj strani koji su dobiveni korištenjem Color scale uvjetnog formatiranja nisu neophodni, dapače, suvišni su jer ponavljaju istu informaciju koju na bolji način vizualiziraju grafikoni lijevo od njih, ali sam ih stavio kao demonstraciju uvjetnih formata Excela 2007.

Korištenje je vrlo jednostavno. Za upis podataka dovoljno je kliknuti gumb Unesite brojeve novog kola koji se nalazi na radnom listu Dashboard i nakon što ste to učinili, kliknite na gumb Potvrdite unos podataka. To će pokrenuti makro za sortiranje i updateati prikaz. Brojeve za pojedina izvlačenja se može naći na stranicama Hrvatske lutrije. Bilo bi super kada bi se cijelu stvar automatiziralo tako se podaci auto-refreshaju sa stranica lutrije  pokretanjem dashboarda, ali njihove statistike iako ih imaju i u Excelu nisu najsretnije formatirane za ovu svrhu. Možda u nekoj narednoj verziji pokušam i to. Za sad, tu je ovo polu-ručno, polu-automatizirano rješenje.

Koliko ove statistike mogu biti od pomoći za igrače lota? Ne puno. Netko tko se bolje razumije u teoriju vjerojatnosti bi sigurno mogao bolje objasniti da ovi parametri ne govore ništa, ili zanemarivo malo, o tome koji bi brojevi mogli biti izvučeni, stoga ih ne treba ozbiljno shvaćati.

Odgovori